måndag 20 mars 2017

Varmbänk, växthus och sådder inomhus
Det är fortfarande vinter där ute i trädgården. Men det finns så klart mycket att pyssla med mellan måleri sessionerna i nya huset.

Jag har precis lagt upp potatis för groddning i ett tunt lager jord på sval och ljus plats. Det fick bli vardagsrummet i nya huset. I år blev det fyra sorter; supertidiga Timo, min favoritsommarpotatis Amandin, sparrispotatis och en senare mandelpotatis. De vill helst ha det lite fuktigt för att utveckla groddar.

I år har jag också en varmbänk. Där har det redan grott och börjat växa. Min varmbänk består av tre på varandra staplade pallkragar. Utanpå dem har jag virat bubbelplast. På toppen ett plastlock i en träram för ljusinsläpp. I februari fyllde jag 2/3 med färsk hästgödsel uppblandad med halm, ett lager jord på toppen. En hink varmvatten (och lite kiss) hälldes på för att processen skulle komma igång. När temperaturen varit uppe på ca 60 grader och sedan kommit ner igen till ca 30 så sådde jag blandad sallat och spenat. Det blir spännande att se om ytan räcker till för att hålla värmen tills det går att skörda, vilket borde vara i april.Den högra är varmbänken, den vänstra blir en kallbänk i år. Den är fylld med trädgårdsavfall från förra året och lite jord. Det behövs lite mera jord innan den kan användas, jag ska fylla på snart. Luckorna är köpta på Rusta.


Sådden på väga upp i varmbänken

I växthuset såddes spenat i februari. Den har grott och är på gång uppåt. Den persilja som klarat vintern har flyttats ihop för att ge plats för några små sådder. Det blev plats för fyra korta rader  sockerärt, morot, rädisa och dill.  Dessa ska förhoppningsvis ge grönt innan utomhusodlingarna går att skörda.Övervintrande persilja - ligger långt före nysåddNågra rader tidiga grönsaker är sådda i växthusetSpenaten i växthusetInomhus drivs små plantor upp med hjälp av en ganska fin 'plant-hylla' försedd med LED belysning från IKEA. Ett pluggbrätte med plats för 60 småplantor får plats på en hylla. Sakteliga kommer hyllan att fyllas på med fler plantor. Småplantor kräver dock närvaro och vill bli ordentligt ompysslade, vilket är ett problem när man som vi bor på två ställen. Jag längtar tills vi blir permanentboende här.IKEA hyllan KRYDDA med LED belysning. En timer styr att lamporna lyser 14 timmar per dag.Småplantor på väg upp.måndag 13 mars 2017

Pyssel i nya köket!

Det pysslas i nya köket på Mora! Det stora köksskåpet, tillverkat av Axelssons snickeri i Eskilstuna, har nu fått en första strykning invändigt i äggoljetempera. Innan målningen shellackades alla kvisthål.
Färgen är kimröksgrå, ca 8-10 %. Jag mixade ihop en blandning av ca 400 g rå linolja och lika mycket färska ekologiska ägg. Blandade sedan ihop äggoljan med pigmentvatten (ca 300 g pigment som fått stå i 400 g vatten över natten). Färgen känns som lättfil i konsistensen och är lätt att måla med. Miljövänlig färg med lång tradition i Sverige.SkåpetInspirationen till skåpet har vi fått från ett modernt skåp, B2, från köksproducenten Bulthaup. Det är skapat med ett verktygsskåp som förebild, med mottot var sak har sin plats. 
Vårt skåp med det som vi tror oss behöva, målat till hälften. 

Köket tänker vi oss som ett rum med eldstaden och hörnskåpen som fast inredning. Sedan fyller vi på med ett gammalt arbetsbord där vi monterat en diskho, det stora köksskåpet och sedan ett matbord. Hörnskåpen i alla fyra hörn kommer husera olika behov; skafferi, sop-och källsortering, städ samt övrig förvaring.Det gamla bordet har höjts till 90 cm och diskho har monterats.
Hörnskåpet bakom blir skafferi med luftintag från utrymmet under köket.


Första strykningen klar! Det tog några timmar.
Men tiden går ändå fort när man målar och samtidigt lyssnar på radion. 

I skåpet kommer vi gömma undan moderniteter som kyl/frys, diskmaskin och ugn. Sedan blir det plats för porslin, glas och bestick, kryddor, torrvaror, grönsaker mm. Det kommer att komma mer om det här skåpet allteftersom. 

lördag 11 mars 2017

Lilltoan får ett miniskåp och lite om källaren


Den lilla toan på bottenvåningen har fått en smal hylla som handfatet ser ut att vila på. Under hyllan ett litet miniskåp som gömmer den fula avloppsdragningen och ger förvaringsplats för toarullar mm. Jag linoljemålade hyllan innan den sattes på plats så att den ska stå emot lite vatten. 

Lerkliningen har spruckit lite här inne, så jag överväger att grålump pappa väggarna innan målning.
En bit tunn zinkplåt ovanför handfatet som stänkskydd vore inte dumt heller. Den skulle i så fall limmas fast med lerklining.   
Innan skåpet såg det ut så härI källaren börjar det bli klart. Vi har fått disponera om lite eftersom trappan flyttades. Golvvärme är installerad i tvättstuga, dusch- och vilorummet utanför bastun samt utrymmet nedanför trappan där en klädförvaring byggts.  Matkällaren har flyttats och vedförvaring skapats. Veden ska kunna tippas från skottkärra ner i källaren från hallen genom en lucka och sedan staplas där nere. Vad bra det är att ha en källare! Järnrör kommer hålla den staplade veden på plats.
Man kan skönja vedluckan i taket.


Vy från vedförvaringen mot tvättstugan. 

måndag 6 mars 2017

Caput mortum light!Det andra sovrummet är nu målat i en ljusare nyans av Caput mortum (NCS S4010-R10B). Det här rummet vetter mot norr och är betydligt mörkare i utgångsläget. Därför fick det bli en ljusare.Spännande med färg!Vy från norra sovrummet och bort mot det södraMan kan kombinera naturfärgerna nästan hur som helst. Allt blir fint! En provbit kimröksgrått - jättesnygg, men det blir nog grön umbra i alla fall.
Det är ju den fägen jag vill ha som bas i det här huset.
I gamla huset har vi kimröksgrått som bas - nu är det kul med något nytt.

söndag 5 mars 2017

Färgrikt sovrum!
Det blir mörka snickerier mot den här starka färgen, troligtvis kimröksgrå 60%. 

Södra sovrummet är nu målat i färgen caput mortum (NCS nr S 6020-R20B), vars huvudsakliga färgande beståndsdel är järnoxid. Den matta linoljefärgen, som är beställningsvara, var lättast att rolla på väggen. Det känns som det räcker med en strykning. 


Det blev väldigt färgrikt!  Men det känns befriande, trots att vi hittills har varit mer åt 'vitfolk'.  

Dessa mörkt rödlila väggar ska nu stänkas med svart, några ljusare färger och vitt innan jag går vidare och målar taket en gång till (med vitstänk på köpet) och sedan nederdelen av väggarna inklusive bröstlist och golvsockel samt dörrar. Det gäller att göra delmomenten i rätt ordning så man slipper skyddstejpa.  Dörren till kattvinden trollas bort när den målas in i samma färg som väggarna. I förgrunden kakelugnen. Vy från södra sovrummet och bort mot det norra.
Kakelugnens gula får bli en av de färger som jag kommer stänka väggarna med.