torsdag 19 januari 2017

Lumppapp blir till tapeter

Rivna ark på hög, trasiga till höger. De kan också behövas.

Idag har jag rivit fyra 15 meters rullar lumppapp till ark som ska tapetseras i sovrummen. Det är ca 60 kvadrat, så det borde räcka.

Jag kommer att få köpa mer, för vi ska ha lumppapp i flera rum. Men det är skönt att ta lite i taget.

Jag använde ett gammalt bord som var 60 cm brett för att mäta och rev sedan av mot en stor planka.
Arken mätte ca 60 x 50 cm när de var färdigrivna. Det är inte så noga att alla bitar blir precis lika stora - då ser det ju inte gammalt ut.
Jag har också blandat ihop en hink limvatten som ska stå över natten. I morgon ska jag spärrgrunda på lerkliningen innan jag tapetserar.  söndag 15 januari 2017

Kamin i badrummet en höjdare!Jag måste berätta att vi sent omsider kommit på hur otroligt bra det är att ha kamin i badrummet. Vi satte in den i gamla huset för ca 10 år sedan när vi gjorde i ordning huset för att bo i. Under många år eldade vi mest under vintern för att värma upp badrummet och hallen. 

Nu har vi kommit på att man ska elda i kaminen en stund innan man ska duscha. Man duschar när det brinner som mest och är varmt och skönt i badrummet. Men det som är riktigt bra är att kaminen som suger luft även drar ut eller torkar upp den fuktiga luften direkt. Det blir ingen imma på fönster eller spegel och luften är torr och varm när man torkar sig. Det är en sån skön känsla, därför ville jag dela den för dig som har en kamin i badrummet och inte kommit på denna vardagslyx eller för dig som funderar på att skaffa en.

I vårat badrum har vi klinker på golvet (som lagts på ett betonggolv=källartak med tätskikt på) och lerklining på väggarna, som målats med linoljefärg. Vi har inte haft några problem med fuktskador på de tio år vi bott i det här huset.

Hade vi tänkt på det det lite tidigare hade vi satt in kaminer i nya husets badrum också, men nu är det för sent :(

torsdag 12 januari 2017

Måleri
Gott Nytt År 2017!

I år skall insidan av nya huset iordningställas. Jag har gjort 'moadboards' på datorn, ett för varje rum, med färg- och materialval. Sen har vi blött och stött de olika idéerna fram och tillbaka. Det var ganska vågade färgval under rokokon jämfört med dagens förkärlek till vitt. Vi får se hur modiga vi vågar vara...


Samtliga tak och taklister kommer att målas i matt vit linoljefärg.
Den späds med 10% terpentin i första strykningen.
Jag har tänkt måla själv, älskar att måla med linolja. Men det är ganska stora ytor,
så vi får se om jag orkar måla hela huset.

En liter terpentin blandades i denna 9 liters hink med Uula matt vit linoljefärg. 

Jag rollade på färgen, det gick smidigt för den var ganska tunn efter utspädningen.
Sedan gick jag efter med en bred pensel för att få rätt struktur.  

Sovrum och duschrum nr 1. Första strykningen avklarad. Nu får det torka över natten.
Matt linoljefärg torkar mycket snabbare än vanlig. 

Duschrum nr 2 blev också klart idag. Och jag har lite ont i kroppen...