onsdag 20 januari 2016

Gjutjärnsmallarna godkända!

I måndags var vi på Järngjuteriet i Alunda igen och lämnade våra nya mallar för gjutjärnshällarna vi ska ha i nya huset. Och den här gången fick vi godkänt! De blev till och med lite imponerade av våra lagom fina kanter och texten med årtal som Per fått till så bra. Nu ska mallarna användas för att tillverka formar att gjuta i, ett jobb som kommer att ta lite tid. De beräknar att det blir gjutning i början av mars.  Då ska jag vara med och titta!


Per diskuterar mallarna med gjuteriets ägare Göran, Mia och Bo Mattsson.

måndag 18 januari 2016

Vi gör nya mallar till gjutjärnshällarna

För att göra de nya mallarna behövde vi 19 mm mdf board, spackel, sandpapper och målarfärg.
Vi kunde som tur var använda de gamla mallarna och gå efter. Med vinkelsåg sågade vi till alla kanter så vi fick till en lutning på ca 2 procent.  Hål togs för induktions- och glashällarna. Vi jämnade ut kanterna med lite sandpapper och tryckte sen på en spackelrand där vi ville ha lite högre kant. Det fick sen stå över natt och torka för att vi dagen efter skulle kunna sandpappra ner kanten till önskad handgjord form. 



Spacklad kant som nu ska torka...


...ganska ojämnt på sina håll


Nu ska det torka för att kunna sandpappras i morgon



Här filar vi lite på inner kanterna. Vi skrev först årtalet i hörnet, men kom på att det kommer att sitta i vägen där, så vi fick byta plats. Passade också på att göra texten lite mer 'old fashion' då efter att ha googlat på textstilar 1700-tal. 



Kanterna sandpappras så de får en jämn fin, men inte för fin form.



Ny text. Vi skrev först med blyerts och tog sedan en spackeltub, som vi klippte upp så det bara blev ett litet hål som Per sedan kunde få till texten med. Jag tycker att han gjorde ett bra jobb med att få till den. Målarfärgen fyllde sedan i mellan board och spackel så att skäppvinkeln blev ok.



Mallen innan vi tog hålen.




Hällen till öppna spisen i vardagsrummet, färdig för målning.



Målade mallar som står på tork



Vardagsrummet - vår verkstad!



tisdag 12 januari 2016

Besök på Alunda Järngjuteri

Några dagar innan jul var vi på besök på Alunda Järngjuteri utanför Uppsala. Vi var där för att lämna in våra mallar som ska användas när de gjuter våra spishällar. Vi kände till Alunda pga en artikel vi läst i Gård & Torp för länge sedan. Oj, vilket fint litet gjuteri det var!


Alunda Järngjuteri. Själva cylinderugnen står i det lite högre huset i den högra längan. Råvarulagret, återvunnet järnskrot, ligger i högar sorterade efter prima och sekunda. Förutom järnskrotet finns en hög med tackjärn som också används i processen.

Alunda är Sveriges minsta gjuteri och ett av två gjuterier som fortfarande använder sig av en så kallad kupolugn. Det är en cylindrisk ugn som används för smältning av gjutjärn, fodrad med eldfast tegel.  Gjuteriet startades för snart 70 år sedan efter andra världskrigets slut, då efterfrågan på gjutjärnsdetaljer till verkstadsindustrin var stor. Idag gjuter man bl a många fina urnor, ljusstakar mm. Det är ett familjeföretag och man gjuter ca 6-7 gånger per år. Arbetssättet bygger på återbruk av gammalt järn och påminner om talesättet som styrde gamla tiders jordbruk: "äng är åkers moder". Det vill säga att bonden skulle ha exakt så många kor som betesmarken räckte till och vars mängd gödsel var precis lagom till gårdens areal av odlingsmark.

Läs gärna boken Alunda Gjuteri av Kersti Kollberg, den kan jag rekommendera!


Gjuterihallen där alla 'gjutflaskor' placeras inför gjutningen.

Hur som helst fick vi bakläxa på våra mallar, något vi visste redan när vi åkte dit. Men det är alltid bra att träffas och höra hur processen går till och vad de behöver för att kunna gjuta hällar som vi vill ha, dvs inte för fina utan mer handgjorda (som man gjorde på 1700-talet). De ville att mallarna ska vara i 19 mm tjock mdf board, inte som våra plywood. De berättade att formarna ska vara precis som vi vill att de ska se ut när de är klara. Det innebär att vi måste få till en kant på de delar som vetter ut i rummen. Alla sidor måste ha en 1-2 procents släpplutning, så att mallarna går att få ur formarna. Årtal måste också sättas dit om man vill ha något annat än det begränsade typsnitt som fanns på gjuteriet. Till sist skulle allt målas.

Vi åkte hem och började om.



Linoljemåleri

Vi har anlitat målaren Terry Wheeldon från Gnesta för att linoljemåla våra fönster nu under vintern. Han har målat lite på plats men kommer att göra merparten på verkstan i Gamla Stationshuset i Mölnbo utanför Järna. Där måste trävirket torka ordentligt innan han kan börja måla.

Terry from Yorkshire


Vi kommer att ha 7 procent kimröksgrått på foder, samma som på gamla huset. Det ger en ljus blågrå färg som passar fint mot den röda slamfärgen. Fönstren blir i 100 procent gulockra från Gysinge, samma som gamla huset, utvändigt. Invändigt hade vi först tänkt ha 7 procent gulockra, en ljusgul färg. Vi ångrade oss dock och har nu i stället valt grön umbra 7 procent. Grön umbra blir mer grå jämfört med kimrökens blå ton. Jag tror att vi kommer få en lugnare känsla inne i nya huset med grön umbra jämfört med den nästan ljusblåa kimröksgråa och 100 procent gulockra som vi har i gamla huset. Eller så vill vi bara ha lite variation.


Skiss över vad som ska målas i vilken färg





Det här är färgerna i gamla husets kök när vi precis hade målat. Kimröksgråa enkla bröstpaneler,
fönster och foder i 100 procent gulockra. 




Det platsbyggda köket som är luftigt undertill målade vi i engelskt rött och bänkskivan i äggoljetempera. Synd att man måste ha ett kylskåp. Idag har vi ett mindre och det fungerar utmärkt.




En bild på den gamla ytterdörren, för att den är så fin. Vi satte den som innerdörr och lämnade den omålad. 








torsdag 7 januari 2016

Spisarna i nya huset

Under hösten har Johannes Riesterer från Svenska Jordhus varit hos oss med sin grupp av internationella murare. De har murat upp den stora köksspisen, öppna spisen i vardagsrummet, bastu-ugn och fundament för kakelugnar.


Johannes framför spisen i vardagsrummet. Ventilationsrör placeras i bakkant.

Nu börjar köksspisen ta form.






En skiss över den uppmurade köksspisen. 




Mera bilder på plåtarbetena vid skorstenarna



Här kommer några fler bilder på plåtarbetena till skorstenarna. Vi ville att det skulle se nätt och lite gammeldags ut och skorstenarna är bara ca 50 cm höga från nock.




Fästbleck avslutas med ett hjärta, efter mall från arbeten i Gamla Stan i Stockholm








Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...