söndag 9 mars 2014

Byggplaner!

Vilken konstig vinter det har varit. Men nu känns det ändå som att våren är på gång.



Vintergäcken i full blom.







Hos oss har vi stora byggplaner på gång. Vi har länge planerat att ersätta det hus som byggdes 1961 med ett lite större som går i stil med vårt 1700-tals hus. När barnen flyttat ut vill vi kunna bo på gården och vill då ha ett rymligare hus som håller hög kvalitet och samtidigt är vackert och har rätt proportioner. Vi kommer att bygga med miljövänliga och hållbara material.

Vi har ritat ett timmerhus med inspiration från 1700-talet, fick bygglov för några år sedan och nu påbörjat bygget! Vi fick nyligen nys om att en gammal lada skulle rivas i närheten. Ladan hade gammalt enkupigt taktegel från trakten och en fin stengrund med nästan exakt samma mått som vår planerade grund. Inne i ladan fanns också en fin timmerkonstruktion, som vi fick ta vara på om vi hade användning för den. Vi tog hand om allt som gick att räddas.

Grunden är nu på plats och nästa steg blir att bygga ett uthus av materialet från ladan som kommer att bli en andra flygel till timmerhuset som ska byggas. 




Den nya grundmuren ligger utanför 60-tals huset som ska monteras ned.


Vi har grävt ut runt huset ca 1,5 meter utanför nya grunden, ett djup på ca  50 -60 cm. Vi har sedan fyllt med det isolerande materialet Hasopor efter att ha lagt dränering. Hasoporens uppgift är att isolera källaren från kyla och ligga som bärlager under de stora grundstenarna. 



Här ser man hur mycket längre nya huset kommer bli.


Under presenningen ligger en gammal lada och väntar på att bli något nytt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Betongparkett i växthuset

  Vi har lagt Betongparkett på golvet i växthuset. Det blev sååå fint. Betongparkett är en marksten med formtaget träreliefmönster, som jag ...