fredag 29 mars 2013

Escarolesallad, strandkål och svartkål






I sommar ska jag odla escarolesallad, strandkål och svartkål.

Escarolesallat är en italiensk delikatess. Den måste blekas, dvs odlas under en hink eller något annat skydd mot solens strålar. Jag har köpt fina keramik skydd från england som jag ska använda. När salladshuvudet är moget skördar man hela huvudet. Låt det inte gå i blom (om du inte vill ha frö förstås)


Escarolesallat

Strandkål förkultiveras första året, odlas sedan under skydd, och är supergod! Det här är en delikatess i England, säkert även i Italien. 


STRANDKÅL i gruppen Grönsaksväxter / Övriga grönsaksväxter hos Impecta Fröhandel (3313)
Strandkål, bild från Impecta



Svartkål (eller palmkål) är en av huvudingredienserna i Italienska soppor. Förväll den och fräs med vitlök och olja, först då kommer smaken fram. Den tål lite kallare väder. Är också god att förvälla med kantareller och rödlök. 




Svartkål, bild från Impecta

Köksugnen ryker in!

Det ryker från hällen och från luckan... nånting som inte stämmer här... Så pass mycket har vi eldat att vi vet att så här ska det inte v...